Zararlı Yazılım Nedir ve Neden Bir Tehdittir?
Günümüz dijital dünyasında bilgisayarlarımız, tabletlerimiz ve akıllı telefonlarımız hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu cihazlar aracılığıyla bankacılık işlemlerimizi yapar, sevdiklerimizle iletişim kurar, önemli dosyalarımızı saklar ve eğlenceye ulaşırız. Ancak bu kolaylıkların yanında, siber tehditler de giderek artmaktadır. Bu tehditlerin başında zararlı yazılımlar, yani kısaca malware gelir. Zararlı yazılımlar; virüsler, trojanlar, fidye yazılımları, casus yazılımlar, reklam yazılımları, solucanlar ve rootkitler gibi birçok farklı türü kapsayan geniş bir terimdir. Temel amacı, kullanıcının bilgisi veya izni dışında bilgisayar sistemlerine sızarak zarar vermek, veri çalmak, sistemi ele geçirmek veya reklam göstermek gibi kötü niyetli eylemler gerçekleştirmektir.
Zararlı yazılımların sebep olduğu zararlar sadece kişisel verilerin çalınması veya sistemin yavaşlamasıyla sınırlı değildir. Kimi durumlarda finansal kayıplara, itibar zedelenmesine ve hatta daha ciddi güvenlik açıklarına yol açabilirler. Örneğin, fidye yazılımları (ransomware) dosyalarınızı şifreleyerek erişilemez hale getirir ve karşılığında fidye talep ederken, casus yazılımlar klavye vuruşlarınızı kaydederek bankacılık şifrelerinizi ele geçirebilir. Bu nedenle, bilgisayarınızda zararlı yazılım belirtileri fark ettiğinizde hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek hayati önem taşır.
Bilgisayarınızda Zararlı Yazılım Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Birçok zararlı yazılım sessizce çalışmaya çalışsa da, çoğu zaman belirli belirtilerle kendilerini ele verirler. İşte dikkat etmeniz gereken bazı yaygın belirtiler:
Zararlı Yazılım Sökme Adımları: Detaylı Rehber
Zararlı yazılım temizleme süreci, sabır ve dikkat gerektiren bir dizi adımdan oluşur. Her adımı titizlikle uygulamanız, sisteminizi tam olarak temizlemeniz için önemlidir.
Adım 1: İnternet Bağlantısını Kesin ve Yedekleme Yapın (Mümkünse)
Zararlı yazılımın daha fazla yayılmasını veya dışarıya veri göndermesini engellemek için ilk yapmanız gereken şey internet bağlantınızı (Wi-Fi veya Ethernet) kesmektir. Bu, zararlı yazılımın komuta ve kontrol sunucularıyla iletişim kurmasını engelleyecektir. Eğer mümkünse ve kritik verileriniz varsa, zararlı yazılımın bulaşmadığından emin olduğunuz harici bir sürücüye acil bir yedekleme yapın. Ancak bu adım riskli olabilir; yedeklediğiniz veriler de enfekte olabilir. En güvenlisi, temiz bir işletim sistemi kurmadan önce yedeklemeyi düşünmek veya sadece gerçekten önemli ve şifrelenebilir olmayan verileri yedeklemektir.
Adım 2: Güvenli Modda Başlayın
Birçok zararlı yazılım, normal Windows başlangıcında aktifleşir ve kendilerini kapatmayı zorlaştırır. Güvenli Mod (Safe Mode), Windows'u sadece temel sürücüler ve hizmetlerle başlatan bir tanı modudur. Bu modda, zararlı yazılımın çoğu aktif olamaz.
Adım 3: Geçici Dosyaları Temizleyin
Zararlı yazılımlar genellikle geçici klasörlere (Temp) dosyalarını bırakırlar. Bu dosyaları temizlemek, temizleme araçlarının işini kolaylaştırabilir.
Adım 4: Güçlü Bir Anti-Malware Yazılımı Kullanın
Bu, zararlı yazılım temizleme sürecinin en kritik adımıdır. Güvenilir ve güncel bir anti-malware yazılımına ihtiyacınız var. Eğer hali hazırda bir antivirüsünüz varsa, onu güncelleyin ve tam tarama yapın. Ancak bazı zararlı yazılımlar antivirüsleri etkisiz hale getirebilir. Bu durumda, ikinci bir tarayıcıya (second-opinion scanner) ihtiyacınız olacaktır.
Adım 5: Başlangıç Programlarını Kontrol Edin
Birçok zararlı yazılım, bilgisayar her açıldığında otomatik olarak çalışacak şekilde kendini ayarlar. Bu başlangıç öğelerini kontrol etmek ve gereksiz olanları devre dışı bırakmak önemlidir.
Adım 6: Program Ekle/Kaldır'ı Kontrol Edin
Zararlı yazılımlar bazen kendilerini normal programlar gibi yüklerler. Denetim Masası'ndaki "Programlar ve Özellikler" (veya Ayarlar uygulamasında "Uygulamalar" -> "Uygulamalar ve Özellikler") bölümünü kontrol edin. Burada, tanımadığınız, yakın zamanda yüklenmiş ve şüpheli görünen tüm programları kaldırın. Özellikle "toolbars", "adware", "optimizer" gibi isimler içeren programlara dikkat edin.
Adım 7: Tarayıcı Uzantılarını ve Ayarlarını Temizleyin
Tarayıcılar, zararlı yazılımların en yaygın hedef aldığı yerlerden biridir. Tarayıcı ayarlarınızı sıfırlamanız ve istenmeyen uzantıları kaldırmanız önemlidir.
Adım 8: Windows Kayıt Defterini ve Hosts Dosyasını Kontrol Edin (İleri Düzey)
Bu adım ileri düzey kullanıcılar içindir ve dikkatli olunmalıdır. Yanlış bir değişiklik, sistemin kararlılığını bozabilir.
Adım 9: Sistem Geri Yükleme Noktalarını Kontrol Edin
Zararlı yazılımlar genellikle sistem geri yükleme noktalarını silmeye çalışır. Ancak eğer silmedilerse, zararlı yazılım bulaşmadan önceki bir geri yükleme noktasına dönmek, sisteminizi eski ve temiz haline getirebilir.
Adım 10: Şifrelerinizi Değiştirin
Tüm bu temizlik işleminden sonra, sızma ihtimaline karşı tüm önemli hesaplarınızın (e-posta, bankacılık, sosyal medya vb.) şifrelerini temiz bir bilgisayardan veya mobil cihazdan değiştirin. Güçlü, benzersiz şifreler kullanmaya özen gösterin ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin.
Gelecekte Zararlı Yazılımlardan Korunma Yolları
Bir kez enfekte olmak, ders çıkarmak için iyi bir fırsattır. İşte gelecekte kendinizi ve bilgisayarınızı korumak için uygulamanız gereken en iyi uygulamalar:
Ek Bilgiler ve Gelişmiş İpuçları
Bazı durumlarda, standart anti-malware araçları yeterli olmayabilir. Özellikle köklenmiş (rootkit) zararlı yazılımlar veya yeni nesil tehditler, sistemin derinliklerine gizlenerek tespiti zorlaştırabilir.
Zararlı yazılım sökme süreci bazen oldukça karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Bu nedenle, her zaman en iyi savunma, en iyi saldırıdır prensibiyle hareket etmek ve proaktif güvenlik önlemleri almak hayati önem taşır. Unutmayın, dijital güvenliğiniz sizin sorumluluğunuzdadır.
Yukarıdaki görselde örnek zararlı yazılım temizleme araçları ve arayüzleri gösterilmektedir.
Aşağıdaki komut, Windows sisteminizde bütünlük kontrolü yapmanızı sağlar. Bu, bozuk sistem dosyalarını onarmaya yardımcı olabilir.
Umarız bu detaylı rehber, zararlı yazılımlarla başa çıkmanızda size yardımcı olur ve gelecekte daha güvende kalmanızı sağlar.
Günümüz dijital dünyasında bilgisayarlarımız, tabletlerimiz ve akıllı telefonlarımız hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu cihazlar aracılığıyla bankacılık işlemlerimizi yapar, sevdiklerimizle iletişim kurar, önemli dosyalarımızı saklar ve eğlenceye ulaşırız. Ancak bu kolaylıkların yanında, siber tehditler de giderek artmaktadır. Bu tehditlerin başında zararlı yazılımlar, yani kısaca malware gelir. Zararlı yazılımlar; virüsler, trojanlar, fidye yazılımları, casus yazılımlar, reklam yazılımları, solucanlar ve rootkitler gibi birçok farklı türü kapsayan geniş bir terimdir. Temel amacı, kullanıcının bilgisi veya izni dışında bilgisayar sistemlerine sızarak zarar vermek, veri çalmak, sistemi ele geçirmek veya reklam göstermek gibi kötü niyetli eylemler gerçekleştirmektir.
Zararlı yazılımların sebep olduğu zararlar sadece kişisel verilerin çalınması veya sistemin yavaşlamasıyla sınırlı değildir. Kimi durumlarda finansal kayıplara, itibar zedelenmesine ve hatta daha ciddi güvenlik açıklarına yol açabilirler. Örneğin, fidye yazılımları (ransomware) dosyalarınızı şifreleyerek erişilemez hale getirir ve karşılığında fidye talep ederken, casus yazılımlar klavye vuruşlarınızı kaydederek bankacılık şifrelerinizi ele geçirebilir. Bu nedenle, bilgisayarınızda zararlı yazılım belirtileri fark ettiğinizde hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek hayati önem taşır.
Bilgisayarınızda Zararlı Yazılım Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Birçok zararlı yazılım sessizce çalışmaya çalışsa da, çoğu zaman belirli belirtilerle kendilerini ele verirler. İşte dikkat etmeniz gereken bazı yaygın belirtiler:
- Sistemin Yavaşlaması: Bilgisayarınız aniden çok yavaş çalışmaya başladıysa, programlar geç açılıyor veya donmalar yaşıyorsanız.
- Beklenmedik Pop-up Reklamlar: İnternette gezinirken sürekli olarak açılır pencereler şeklinde reklamlar görüyorsanız.
- Tarayıcı Ana Sayfasının veya Arama Motorunun Değişmesi: İzniniz olmadan tarayıcınızın ana sayfası veya varsayılan arama motoru değiştiyse.
- Bilinmeyen Programların Otomatik Başlaması: Bilgisayarınızı açtığınızda otomatik olarak çalışan, sizin yüklemediğiniz programlar varsa.
- Dosyaların Kaybolması veya Şifrelenmesi: Kişisel dosyalarınıza erişemiyorsanız veya uzantıları değişmişse (özellikle fidye yazılımlarında).
- Garip Ağ Etkinlikleri: İnternet kullanımınızda veya ağ trafiğinizde açıklanamayan artışlar varsa.
- Güvenlik Yazılımlarının Devre Dışı Kalması: Antivirüs programınızın kendi kendine kapanması veya güncellenememesi.
- Sık Sık Çökmeler (BSOD): Mavi ekran hataları veya sistemin beklenmedik şekilde kapanması.
Zararlı Yazılım Sökme Adımları: Detaylı Rehber
Zararlı yazılım temizleme süreci, sabır ve dikkat gerektiren bir dizi adımdan oluşur. Her adımı titizlikle uygulamanız, sisteminizi tam olarak temizlemeniz için önemlidir.
Adım 1: İnternet Bağlantısını Kesin ve Yedekleme Yapın (Mümkünse)
Zararlı yazılımın daha fazla yayılmasını veya dışarıya veri göndermesini engellemek için ilk yapmanız gereken şey internet bağlantınızı (Wi-Fi veya Ethernet) kesmektir. Bu, zararlı yazılımın komuta ve kontrol sunucularıyla iletişim kurmasını engelleyecektir. Eğer mümkünse ve kritik verileriniz varsa, zararlı yazılımın bulaşmadığından emin olduğunuz harici bir sürücüye acil bir yedekleme yapın. Ancak bu adım riskli olabilir; yedeklediğiniz veriler de enfekte olabilir. En güvenlisi, temiz bir işletim sistemi kurmadan önce yedeklemeyi düşünmek veya sadece gerçekten önemli ve şifrelenebilir olmayan verileri yedeklemektir.
Adım 2: Güvenli Modda Başlayın
Birçok zararlı yazılım, normal Windows başlangıcında aktifleşir ve kendilerini kapatmayı zorlaştırır. Güvenli Mod (Safe Mode), Windows'u sadece temel sürücüler ve hizmetlerle başlatan bir tanı modudur. Bu modda, zararlı yazılımın çoğu aktif olamaz.
- Windows 7/8/XP: Bilgisayarı başlatırken veya yeniden başlatırken sürekli olarak F8 tuşuna basın ve açılan menüden "Ağ ile Güvenli Mod"u seçin.
- Windows 10/11: Başlat menüsünden Güç simgesine tıklayın, Shift tuşuna basılı tutarak "Yeniden Başlat"a tıklayın. Açılan menülerden sırasıyla "Sorun Gider" -> "Gelişmiş Seçenekler" -> "Başlangıç Ayarları" -> "Yeniden Başlat" seçeneklerini takip edin. Bilgisayar yeniden başladığında, "Ağ ile Güvenli Mod"u seçmek için klavyenizdeki 5 tuşuna basın.
Adım 3: Geçici Dosyaları Temizleyin
Zararlı yazılımlar genellikle geçici klasörlere (Temp) dosyalarını bırakırlar. Bu dosyaları temizlemek, temizleme araçlarının işini kolaylaştırabilir.
- Çalıştır (Windows tuşu + R) kutusunu açın.
- `%temp%` yazıp Enter'a basın. Açılan klasördeki tüm dosyaları silin (Ctrl+A yapıp Delete tuşuna basın). Silinemeyen dosyaları atlayın.
- Tekrar Çalıştır kutusunu açın, `%appdata%` yazıp Enter'a basın. Burada da şüpheli görünen, tanımadığınız klasörleri silebilirsiniz, ancak dikkatli olun, önemli verileri silmeyin.
- Son olarak, Disk Temizleme aracını kullanarak sistemin genel geçici dosyalarını temizleyin. Arama çubuğuna "Disk Temizleme" yazıp aracı çalıştırın.
Adım 4: Güçlü Bir Anti-Malware Yazılımı Kullanın
Bu, zararlı yazılım temizleme sürecinin en kritik adımıdır. Güvenilir ve güncel bir anti-malware yazılımına ihtiyacınız var. Eğer hali hazırda bir antivirüsünüz varsa, onu güncelleyin ve tam tarama yapın. Ancak bazı zararlı yazılımlar antivirüsleri etkisiz hale getirebilir. Bu durumda, ikinci bir tarayıcıya (second-opinion scanner) ihtiyacınız olacaktır.
- Malwarebytes Free: En popüler ve etkili anti-malware araçlarından biridir. Genellikle mevcut antivirüs yazılımlarıyla çakışmaz ve çok sayıda zararlı yazılım türünü tespit edip kaldırabilir.
Malwarebytes Resmi İndirme Sayfası - AdwCleaner (by Malwarebytes): Özellikle reklam yazılımları (adware), istenmeyen programlar (PUP) ve tarayıcı korsanları (browser hijackers) için çok etkilidir.
AdwCleaner Resmi İndirme Sayfası - Kaspersky Virus Removal Tool (KVRT): Güçlü bir tek kullanımlık tarama aracıdır.
Kaspersky Virus Removal Tool
Adım 5: Başlangıç Programlarını Kontrol Edin
Birçok zararlı yazılım, bilgisayar her açıldığında otomatik olarak çalışacak şekilde kendini ayarlar. Bu başlangıç öğelerini kontrol etmek ve gereksiz olanları devre dışı bırakmak önemlidir.
- Görev Yöneticisi: Ctrl+Shift+Esc tuşlarına basarak Görev Yöneticisi'ni açın. "Başlangıç" sekmesine gidin. Burada, tanımadığınız veya şüpheli gördüğünüz tüm programları sağ tıklayarak "Devre Dışı Bırak" seçeneğiyle kapatın.
- Msconfig: (Daha eski Windows sürümleri için) Çalıştır'a `msconfig` yazın. "Hizmetler" sekmesine gidin, "Tüm Microsoft hizmetlerini gizle" kutucuğunu işaretleyin ve kalanlar arasında şüpheli olanları devre dışı bırakın. "Başlangıç" sekmesinden de aynı işlemi yapın (Windows 10/11'de bu sekme Görev Yöneticisi'ne yönlendirir).
Adım 6: Program Ekle/Kaldır'ı Kontrol Edin
Zararlı yazılımlar bazen kendilerini normal programlar gibi yüklerler. Denetim Masası'ndaki "Programlar ve Özellikler" (veya Ayarlar uygulamasında "Uygulamalar" -> "Uygulamalar ve Özellikler") bölümünü kontrol edin. Burada, tanımadığınız, yakın zamanda yüklenmiş ve şüpheli görünen tüm programları kaldırın. Özellikle "toolbars", "adware", "optimizer" gibi isimler içeren programlara dikkat edin.
Adım 7: Tarayıcı Uzantılarını ve Ayarlarını Temizleyin
Tarayıcılar, zararlı yazılımların en yaygın hedef aldığı yerlerden biridir. Tarayıcı ayarlarınızı sıfırlamanız ve istenmeyen uzantıları kaldırmanız önemlidir.
- Google Chrome: Ayarlar -> Uzantılar bölümüne gidin. Tanımadığınız veya şüpheli gördüğünüz tüm uzantıları kaldırın. Ardından Ayarlar -> Sıfırla ve Temizle -> Ayarları orijinal varsayılanlarına geri yükle seçeneğini kullanın.
- Mozilla Firefox: Menü -> Eklentiler ve Temalar -> Uzantılar. Şüpheli uzantıları kaldırın. Ardından Yardım -> Sorun Giderme Bilgileri -> Firefox'u Yenile seçeneğini kullanın.
- Microsoft Edge: Ayarlar -> Uzantılar. Şüpheli uzantıları kaldırın. Ardından Ayarlar -> Ayarları Sıfırla -> Ayarları varsayılan değerlerine geri yükle seçeneğini kullanın.
Adım 8: Windows Kayıt Defterini ve Hosts Dosyasını Kontrol Edin (İleri Düzey)
Bu adım ileri düzey kullanıcılar içindir ve dikkatli olunmalıdır. Yanlış bir değişiklik, sistemin kararlılığını bozabilir.
- Kayıt Defteri: Çalıştır'a `regedit` yazarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni açın. Zararlı yazılımlar genellikle `HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run` ve `HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run` anahtarlarına kendilerini eklerler. Burada şüpheli girişleri silin. Ancak emin değilseniz bu adımı atlayın veya bir uzmandan yardım alın.
- Hosts Dosyası: Hosts dosyası, web sitelerinin IP adreslerini eşleştirmek için kullanılır ve zararlı yazılımlar bu dosyayı manipüle ederek sizi sahte sitelere yönlendirebilir. Hosts dosyasının yolu genellikle `C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts` şeklindedir. Bir metin düzenleyici ile açın ve "127.0.0.1 localhost" dışında şüpheli girişler varsa onları silin.
Adım 9: Sistem Geri Yükleme Noktalarını Kontrol Edin
Zararlı yazılımlar genellikle sistem geri yükleme noktalarını silmeye çalışır. Ancak eğer silmedilerse, zararlı yazılım bulaşmadan önceki bir geri yükleme noktasına dönmek, sisteminizi eski ve temiz haline getirebilir.
- Arama çubuğuna "Geri Yükleme Noktası Oluştur" yazın ve açılan pencereden "Sistem Geri Yükleme" butonuna tıklayın.
- Size uygun, zararlı yazılımdan etkilenmediğini düşündüğünüz bir geri yükleme noktası seçin ve talimatları takip edin.
Adım 10: Şifrelerinizi Değiştirin
Tüm bu temizlik işleminden sonra, sızma ihtimaline karşı tüm önemli hesaplarınızın (e-posta, bankacılık, sosyal medya vb.) şifrelerini temiz bir bilgisayardan veya mobil cihazdan değiştirin. Güçlü, benzersiz şifreler kullanmaya özen gösterin ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin.
Gelecekte Zararlı Yazılımlardan Korunma Yolları
Bir kez enfekte olmak, ders çıkarmak için iyi bir fırsattır. İşte gelecekte kendinizi ve bilgisayarınızı korumak için uygulamanız gereken en iyi uygulamalar:
- Güncel Bir Antivirüs Yazılımı Kullanın: Her zaman aktif ve güncel bir antivirüs programı kullanın. Windows Defender çoğu kullanıcı için yeterli olabilir, ancak üçüncü parti çözümler (Kaspersky, ESET, Bitdefender vb.) ek koruma sağlayabilir.
- İşletim Sistemi ve Yazılımları Güncel Tutun: Microsoft, tarayıcılar ve diğer yazılım geliştiricileri, bilinen güvenlik açıklarını kapatmak için düzenli güncellemeler yayınlar. Bu güncellemeleri ihmal etmeyin.
"Güncel kalmak, siber güvenliğin altın kuralıdır." - E-posta ve Şüpheli Linklere Karşı Dikkatli Olun: Tanımadığınız göndericilerden gelen e-postaları açmayın, eklerini indirmeyin veya içindeki linklere tıklamayın. Özellikle phishing (oltalama) saldırılarına karşı tetikte olun.
- Güvenli Olmayan Web Sitelerinden Kaçının: Özellikle korsan yazılım, crack veya yasa dışı içerik sunan siteler zararlı yazılım kaynağı olabilir. Güvenilir olmayan sitelerden dosya indirmeyin.
- Güvenli Tarayıcı Uzantıları Kullanın: Yalnızca güvenilir kaynaklardan indirilen, iyi yorumları olan ve gerekli olduğunu düşündüğünüz uzantıları kullanın. Reklam engelleyiciler gibi uzantılar da sizi zararlı reklamlardan koruyabilir.
- Düzenli Yedekleme Yapın: Önemli verilerinizin düzenli yedeklerini harici bir diske veya bulut depolama hizmetlerine alın. Bu, bir fidye yazılımı saldırısı durumunda verilerinizi kurtarmanın tek yolu olabilir.
- Güçlü ve Farklı Şifreler Kullanın: Her hesap için farklı ve karmaşık şifreler kullanın. Bir şifre yöneticisi kullanmak bu konuda size yardımcı olabilir.
- İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (2FA) Etkinleştirin: Mümkün olan her yerde 2FA'yı etkinleştirerek hesap güvenliğinizi artırın.
- Firewall (Güvenlik Duvarı) Kullanın: Hem Windows'un kendi güvenlik duvarını hem de varsa routerınızın güvenlik duvarını aktif tutun. Bu, yetkisiz erişimi engellemeye yardımcı olur.
- Şüpheli Durumlarda Uzman Yardımı Alın: Eğer zararlı yazılımı temizleyemiyorsanız veya durum çok karmaşıksa, profesyonel bir teknik destekten yardım almaktan çekinmeyin.
Ek Bilgiler ve Gelişmiş İpuçları
Bazı durumlarda, standart anti-malware araçları yeterli olmayabilir. Özellikle köklenmiş (rootkit) zararlı yazılımlar veya yeni nesil tehditler, sistemin derinliklerine gizlenerek tespiti zorlaştırabilir.
- Rootkit Tespiti: Kaspersky TDSSKiller veya Malwarebytes Anti-Rootkit gibi özel araçlar, rootkitleri tespit etmek ve kaldırmak için tasarlanmıştır.
- Bootable Anti-Malware USB/CD: Eğer Windows hiç açılmıyorsa veya zararlı yazılım sistemi tamamen ele geçirdiyse, önyüklenebilir bir antivirüs diski veya USB belleği (örneğin Avira Rescue System, ESET SysRescue Live) kullanarak sistemi dışarıdan tarayabilirsiniz. Bu araçlar, işletim sistemi yüklenmeden önce çalışarak zararlı yazılımların kendini savunma mekanizmalarını atlar.
Zararlı yazılım sökme süreci bazen oldukça karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Bu nedenle, her zaman en iyi savunma, en iyi saldırıdır prensibiyle hareket etmek ve proaktif güvenlik önlemleri almak hayati önem taşır. Unutmayın, dijital güvenliğiniz sizin sorumluluğunuzdadır.

Yukarıdaki görselde örnek zararlı yazılım temizleme araçları ve arayüzleri gösterilmektedir.
Aşağıdaki komut, Windows sisteminizde bütünlük kontrolü yapmanızı sağlar. Bu, bozuk sistem dosyalarını onarmaya yardımcı olabilir.
Kod:
sfc /scannow
Umarız bu detaylı rehber, zararlı yazılımlarla başa çıkmanızda size yardımcı olur ve gelecekte daha güvende kalmanızı sağlar.