Neler yeni

Yazılım Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilecek, mevcut konulara yanıt gönderebilecek, itibar kazanabilecek, özel mesajlaşmaya erişebilecek ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz! Bu hizmetlerimiz ise tamamen ücretsiz ve kurallara uyulduğu sürece sınırsızdır, o zaman ne bekliyorsunuz? Hadi, sizde aramıza katılın!

Python ile Makine Öğrenmesi Modelleri Nasıl Eğitilir?

Giriş

Python, zengin kütüphane ekosistemi ve kullanım kolaylığı sayesinde makine öğrenmesi (ML) projeleri için en popüler programlama dillerinden biridir. Bir ML modelini sıfırdan eğitmeyi anlamak, veri bilimciler için temel bir beceridir. Bu konuda, Python kullanarak bir makine öğrenmesi modelini eğitmenin temel adımlarını ele alacağız.

1. Veri Hazırlığı

Model eğitimi sürecinin en kritik aşamalarından biri veri hazırlığıdır. Kaliteli veri, kaliteli bir model anlamına gelir.

• Veri Toplama: İhtiyaç duyulan veriyi çeşitli kaynaklardan (CSV dosyaları, veritabanları, API'ler vb.) elde edin.
  • Veri Temizliği: Eksik değerleri doldurun veya çıkarın, hatalı verileri düzeltin, tutarsızlıkları giderin.
    Kod:
    import pandas as pd
    df = pd.read_csv('veriseti.csv')
    df.dropna(inplace=True) # Eksik değerleri temizle
  • Ön İşleme ve Özellik Mühendisliği: Kategorik verileri sayısal formata dönüştürün (One-Hot Encoding), metin verilerini vektörlere çevirin. Yeni özellikler türeterek modelin öğrenme yeteneğini artırın. Verileri ölçeklendirmek (normalizasyon veya standardizasyon) de önemlidir.
    Kod:
    from sklearn.preprocessing import StandardScaler
    scaler = StandardScaler()
    df[['ozellik1', 'ozellik2']] = scaler.fit_transform(df[['ozellik1', 'ozellik2']])

2. Model Seçimi

Problem türünüze (sınıflandırma, regresyon, kümeleme vb.) en uygun makine öğrenmesi algoritmasını seçmek önemlidir. Örneğin, basit bir doğrusal ilişki için Lineer Regresyon, karmaşık örüntüler için Destek Vektör Makineleri (SVM) veya Yapay Sinir Ağları (YSA) tercih edilebilir.

3. Modeli Eğitme

Veri hazırlığı tamamlandıktan sonra, modeli eğitme aşamasına geçilir. Bu aşama genellikle veriyi eğitim ve test setlerine ayırma ve seçilen modeli eğitim verisi üzerinde çalıştırma adımlarını içerir.

• Veriyi Bölme: Modelin genellenebilirliğini test etmek için veriyi eğitim ve test setlerine ayırın. Genellikle %70-80 eğitim, %20-30 test oranı kullanılır.
    Kod:
    from sklearn.model_selection import train_test_split
    X = df.drop('hedef_degisken', axis=1)
    y = df['hedef_degisken']
    X_train, X_test, y_train, y_test = train_test_split(X, y, test_size=0.3, random_state=42)
  • Modeli Tanımlama ve Eğitme: Seçtiğiniz algoritmanın Python kütüphanesini (örneğin scikit-learn) kullanarak modeli tanımlayın ve eğitim verisi üzerinde eğitin.
    Kod:
    from sklearn.linear_model import LogisticRegression # Örnek olarak Lojistik Regresyon
    model = LogisticRegression(max_iter=1000) # Daha büyük veri setleri için artırılabilir
    model.fit(X_train, y_train)

4. Model Değerlendirme

Eğitilen modelin ne kadar iyi performans gösterdiğini değerlendirmek için test seti üzerinde tahminler yapılır ve çeşitli metrikler hesaplanır.

• Tahmin Yapma: Eğitilen model ile test setindeki veriler üzerinde tahminler yapın.
    Kod:
    y_pred = model.predict(X_test)
  • Performans Metrikleri: Problem türüne göre doğruluk (accuracy), kesinlik (precision), geri çağırma (recall), F1-skoru, hata kareler ortalaması (MSE) gibi metrikleri kullanın.
    Kod:
    from sklearn.metrics import accuracy_score, classification_report
    print(f"Doğruluk: {accuracy_score(y_test, y_pred):.2f}")
    print("\nSınıflandırma Raporu:\n")
    print(classification_report(y_test, y_pred))

5. Hiperparametre Ayarı ve Optimizasyon (İleri Seviye)

Modelin performansını daha da artırmak için hiperparametre ayarlaması (Grid Search, Random Search) veya çapraz doğrulama (Cross-Validation) gibi teknikler kullanılabilir.

Sonuç

Python ile makine öğrenmesi modeli eğitmek, veri hazırlığı, model seçimi, eğitim ve değerlendirme gibi adımları içeren sistemli bir süreçtir. Her adım, modelin nihai performansını doğrudan etkiler. Bu temel adımları anlayarak ve uygulayarak, kendi makine öğrenmesi projelerinizi başarıyla hayata geçirebilirsiniz.

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6

Bu web sitenin performansı Hazal Host tarafından sağlanmaktadır.

YazilimForum.com.tr internet sitesi, 5651 sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının (m) bendi ve aynı Kanun’un 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı konumundadır. Sitede yer alan içerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır.

YazilimForum.com.tr, kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerin doğruluğunu, güncelliğini veya hukuka uygunluğunu garanti etmez ve içeriklerin kontrolü veya araştırılması ile yükümlü değildir. Kullanıcılar, paylaştıkları içeriklerden tamamen kendileri sorumludur.

Hukuka aykırı içerikleri fark ettiğinizde lütfen bize bildirin: lydexcoding@gmail.com

Sitemiz, kullanıcıların paylaştığı içerik ve bilgileri 6698 sayılı KVKK kapsamında işlemektedir. Kullanıcılar, kişisel verileriyle ilgili haklarını KVKK Politikası sayfasından inceleyebilir.

Sitede yer alan reklamlar veya üçüncü taraf bağlantılar için YazilimForum.com.tr herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Sitemizi kullanarak Forum Kuralları’nı kabul etmiş sayılırsınız.

DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected