Linux Terminal Komutları: Başlangıçtan İleri Seviyeye Kapsamlı Rehber
Linux dünyasına adım atan her kullanıcının veya mevcut sistem yöneticisinin vazgeçilmezi terminaldir. Terminal, klavye aracılığıyla komutlar girerek doğrudan işletim sistemiyle etkileşime girmenizi sağlayan güçlü bir arayüzdür. Bu rehber, başlangıç seviyesinden ileri düzeye kadar en sık kullanılan ve en faydalı Linux terminal komutlarını ele alacaktır.
Neden Terminal Kullanmalıyız?
Terminal, grafik arayüzlerin sunduğu kolaylıkların ötesinde, birçok avantaj sunar:
Temel Terminal Komutları
Bu bölüm, Linux terminalinde yapacağınız ilk adımlar için gerekli temel komutları içerir.
Dosya ve Dizin Yönetimi Komutları
Linux'ta dosya ve dizin oluşturma, kopyalama, taşıma ve silme işlemleri için kullanılan komutlar.
Sistem Bilgileri ve İzleme Komutları
Sistem kaynaklarını ve durumunu kontrol etmek için kullanışlı komutlar.
Ağ Komutları
Ağ bağlantılarını ve konfigürasyonlarını kontrol etmek için kullanılan komutlar.
Gelişmiş Komutlar ve Kavramlar
Bu bölümde, daha karmaşık görevler için kullanılan ve Linux terminalini gerçekten güçlü kılan komutlara değineceğiz.
Girdi/Çıktı Yönlendirme ve Pipe İşlemleri
Bu özellikler, birden fazla komutu birleştirerek çok daha karmaşık işlemler yapmanızı sağlar.
Kabuk Betikleri (Shell Scripting)
Tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için komutların bir dosyada sırayla çalıştırılmasıdır. Bir betik genellikle
veya
ile başlar ve
uzantılı kaydedilir. Betiği çalıştırılabilir yapmak için
komutu kullanılır.
Sonuç
Linux terminal komutları, işletim sistemini tam anlamıyla kontrol etmenizi ve günlük görevlerinizi çok daha verimli hale getirmenizi sağlayan güçlü araçlardır. Bu rehber, başlangıçtan ileri seviyeye doğru bir yol haritası sunsa da, her bir komutun daha birçok parametresi ve kullanım şekli bulunmaktadır. En iyi öğrenme yolu pratik yapmaktır; kendi sisteminizde komutları deneyin,
sayfalarını okuyun ve yeni şeyler keşfetmekten çekinmeyin. Unutmayın, Linux terminali sınırsız bir potansiyele sahiptir!
Linux dünyasına adım atan her kullanıcının veya mevcut sistem yöneticisinin vazgeçilmezi terminaldir. Terminal, klavye aracılığıyla komutlar girerek doğrudan işletim sistemiyle etkileşime girmenizi sağlayan güçlü bir arayüzdür. Bu rehber, başlangıç seviyesinden ileri düzeye kadar en sık kullanılan ve en faydalı Linux terminal komutlarını ele alacaktır.
Neden Terminal Kullanmalıyız?
Terminal, grafik arayüzlerin sunduğu kolaylıkların ötesinde, birçok avantaj sunar:
- Hız ve Verimlilik: Bazı görevleri grafik arayüze göre çok daha hızlı yapmanızı sağlar.
- Otomasyon: Kabuk betikleri (shell scripts) ile tekrarlayan görevleri otomatikleştirme imkanı sunar.
- Uzaktan Erişim: SSH gibi araçlarla uzaktaki sunuculara erişim ve yönetim imkanı sağlar.
- Daha Fazla Kontrol: Sistemi daha derinlemesine kontrol etmenizi ve sorunları gidermenizi sağlar.
Temel Terminal Komutları
Bu bölüm, Linux terminalinde yapacağınız ilk adımlar için gerekli temel komutları içerir.
-
Kod:
pwd
-
Kod:
ls
Kod:ls -l
Kod:ls -a
-
Kod:
cd
Kod:cd Belgeler
Kod:cd ..
Kod:cd ~
-
Kod:
man
Kod:man ls
-
Kod:
clear
-
Kod:
history
Dosya ve Dizin Yönetimi Komutları
Linux'ta dosya ve dizin oluşturma, kopyalama, taşıma ve silme işlemleri için kullanılan komutlar.
-
Kod:
mkdir
Kod:mkdir yeni_klasor
-
Kod:
rmdir
-
Kod:
touch
Kod:touch yeni_dosya.txt
-
Kod:
cp
Kod:cp dosya.txt yedek/dosya.txt
Kod:-r
Kod:cp -r klasor/ yedek_klasor/
-
Kod:
mv
Kod:mv dosya.txt yeni_yer/
Kod:mv eski_ad.txt yeni_ad.txt
-
Kod:
rm
Kod:-r
Kod:-f
Kod:rm dosya.txt
Kod:rm -r klasor_adi/
-
Kod:
cat
Kod:cat dosya.txt
-
Kod:
less
Kod:more
-
Kod:
head
Kod:tail
Kod:head -n 10 log.txt
Kod:tail -f log.txt
Sistem Bilgileri ve İzleme Komutları
Sistem kaynaklarını ve durumunu kontrol etmek için kullanışlı komutlar.
-
Kod:
df
Kod:-h
Kod:df -h
-
Kod:
du
Kod:du -sh *
-
Kod:
free
Kod:-h
Kod:free -h
-
Kod:
Kod:htop
Kod:htop
-
Kod:
ps
Kod:ps aux
-
Kod:
kill
Kod:kill 12345
-
Kod:
uname
Kod:-a
-
Kod:
whoami
-
Kod:
uptime
Ağ Komutları
Ağ bağlantılarını ve konfigürasyonlarını kontrol etmek için kullanılan komutlar.
-
Kod:
ping
Kod:ping google.com
-
Kod:
ip addr
Kod:ifconfig
-
Kod:
ss
Kod:netstat
Kod:ss -tunlp
-
Kod:
ssh
Kod:ssh kullanici@uzak_sunucu_ipadresi
-
Kod:
wget
Kod:curl
Kod:wget URL
Kod:curl -O URL
Gelişmiş Komutlar ve Kavramlar
Bu bölümde, daha karmaşık görevler için kullanılan ve Linux terminalini gerçekten güçlü kılan komutlara değineceğiz.
-
Kod:
grep
Kod:ls -l | grep .txt
Kod:grep -i "hata" /var/log/syslog
-
Kod:
find
Kod:find . -name "*.log"
-
Kod:
tar
Kod:tar -czvf arsiv.tar.gz klasor/
Kod:tar -xzvf arsiv.tar.gz
-
Kod:
chmod
Kod:chown
Kod:chmod +x betik.sh
Kod:chown kullanici:grup dosya.txt
-
Kod:
sudo
Kod:sudo apt update
Girdi/Çıktı Yönlendirme ve Pipe İşlemleri
Bu özellikler, birden fazla komutu birleştirerek çok daha karmaşık işlemler yapmanızı sağlar.
-
Kod:
>
Kod:ls > dosya_listesi.txt
-
Kod:
>>
Kod:echo "Merhaba" >> log.txt
-
Kod:
<
-
Kod:
|
Kod:ls -l | grep .txt
Kod:ps aux | grep chrome
Kabuk Betikleri (Shell Scripting)
Tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için komutların bir dosyada sırayla çalıştırılmasıdır. Bir betik genellikle
Kod:
#!/bin/bash
Kod:
#!/bin/sh
Kod:
.sh
Kod:
chmod +x betik.sh
Örnek Basit Betik:
Kod:#!/bin/bash echo "Merhaba, ben bir betiğim!" ls -l
Sonuç
Linux terminal komutları, işletim sistemini tam anlamıyla kontrol etmenizi ve günlük görevlerinizi çok daha verimli hale getirmenizi sağlayan güçlü araçlardır. Bu rehber, başlangıçtan ileri seviyeye doğru bir yol haritası sunsa da, her bir komutun daha birçok parametresi ve kullanım şekli bulunmaktadır. En iyi öğrenme yolu pratik yapmaktır; kendi sisteminizde komutları deneyin,
Kod:
man