Neler yeni

Yazılım Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilecek, mevcut konulara yanıt gönderebilecek, itibar kazanabilecek, özel mesajlaşmaya erişebilecek ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz! Bu hizmetlerimiz ise tamamen ücretsiz ve kurallara uyulduğu sürece sınırsızdır, o zaman ne bekliyorsunuz? Hadi, sizde aramıza katılın!

Jenkins ile CI/CD Otomasyonu: Sürekli Entegrasyon ve Sürekli Dağıtım Rehberi

CI/CD Nedir?

CI/CD, "Sürekli Entegrasyon (Continuous Integration)" ve "Sürekli Dağıtım (Continuous Delivery/Deployment)" kavramlarının kısaltmasıdır. Yazılım geliştirme süreçlerini otomatikleştirmeyi ve hızlandırmayı amaçlayan modern bir yaklaşımdır.

• Sürekli Entegrasyon (CI): Geliştiricilerin kod değişikliklerini düzenli olarak merkezi bir depoya birleştirmesi sürecidir. Her birleştirme sonrası otomatik testler çalıştırılır ve kod tabanındaki hataların erken tespiti sağlanır.
  • Sürekli Teslimat (CD - Delivery): Sürekli Entegrasyon'un bir uzantısıdır. Yazılımın her an üretime hazır bir şekilde, dağıtıma uygun hale getirilmesini içerir.
  • Sürekli Dağıtım (CD - Deployment): Sürekli Teslimat'ın bir adım ötesidir. Üretime hazır hale gelen yazılımın, herhangi bir insan müdahalesi olmadan otomatik olarak dağıtılmasını ifade eder.

CI/CD'nin Avantajları:

CI/CD süreçleri, yazılım geliştirme ekiplerine birçok fayda sağlar:

• Hızlı Geri Bildirim: Hatalar erken tespit edildiği için düzeltme süresi kısalır.
  • Daha Az Risk: Küçük ve sık değişiklikler, büyük ve nadir değişikliklere göre daha az risk taşır.
  • Geliştirici Verimliliği: Otomatikleşen görevler sayesinde geliştiriciler daha çok kod yazmaya odaklanabilir.
  • Yüksek Kalite: Otomatik testler, yazılım kalitesinin sürekli yüksek kalmasını sağlar.
  • Daha Hızlı Pazara Çıkış: Yazılımın daha hızlı ve güvenilir bir şekilde dağıtılmasına olanak tanır.

Jenkins Nedir ve CI/CD'deki Rolü?

Jenkins, açık kaynaklı bir otomasyon sunucusudur ve CI/CD süreçlerini otomatikleştirmek için yaygın olarak kullanılır. Yüzlerce eklenti (plugin) desteği sayesinde neredeyse her türlü geliştirme ve dağıtım görevini entegre edebilir.

Jenkins'in temel işlevleri şunlardır:

• Kaynak kod yönetimi sistemleriyle entegrasyon (Git, SVN vb.).
  • Kodun derlenmesi ve paketlenmesi.
  • Otomatik testlerin çalıştırılması (birim testleri, entegrasyon testleri vb.).
  • Test raporlarının oluşturulması ve yayınlanması.
  • Uygulamaların sunuculara dağıtılması.
  • Bildirimlerin gönderilmesi (e-posta, Slack vb.).

Jenkins ile Basit Bir CI/CD Akışı Örneği:

Bir geliştiricinin kod değişikliklerini bir Git deposuna göndermesiyle başlayan temel bir Jenkins CI/CD akışı şöyle olabilir:

• 1. Kod Değişikliği: Geliştirici, kodunu Git'e (örneğin GitHub, GitLab, Bitbucket) gönderir.
  • 2. Tetiklenme: Jenkins, Git deposundaki değişikliği algılar ve yapılandırmış bir "iş" (job) tetikler.
  • 3. Derleme: Jenkins, projeyi derler (örneğin Maven, Gradle, npm kullanarak).
  • 4. Testler: Derleme başarılı olursa, Jenkins otomatik testleri (birim testleri, entegrasyon testleri) çalıştırır.
  • 5. Teslimat/Dağıtım: Testler de başarılı olursa, Jenkins uygulamayı bir test veya üretim ortamına dağıtabilir.
  • 6. Bildirim: Sürecin sonucu (başarılı/başarısız) ilgili kişilere bildirilir.

Sonuç

CI/CD süreçleri, modern yazılım geliştirmede vazgeçilmez bir unsurdur. Jenkins ise bu süreçleri hayata geçirmek için kullanılan en popüler ve esnek araçlardan biridir. Jenkins'i doğru yapılandırarak, ekipler daha hızlı, daha güvenilir ve daha kaliteli yazılımlar geliştirebilirler.

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6

Bu web sitenin performansı Hazal Host tarafından sağlanmaktadır.

YazilimForum.com.tr internet sitesi, 5651 sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının (m) bendi ve aynı Kanun’un 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı konumundadır. Sitede yer alan içerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır.

YazilimForum.com.tr, kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerin doğruluğunu, güncelliğini veya hukuka uygunluğunu garanti etmez ve içeriklerin kontrolü veya araştırılması ile yükümlü değildir. Kullanıcılar, paylaştıkları içeriklerden tamamen kendileri sorumludur.

Hukuka aykırı içerikleri fark ettiğinizde lütfen bize bildirin: lydexcoding@gmail.com

Sitemiz, kullanıcıların paylaştığı içerik ve bilgileri 6698 sayılı KVKK kapsamında işlemektedir. Kullanıcılar, kişisel verileriyle ilgili haklarını KVKK Politikası sayfasından inceleyebilir.

Sitede yer alan reklamlar veya üçüncü taraf bağlantılar için YazilimForum.com.tr herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Sitemizi kullanarak Forum Kuralları’nı kabul etmiş sayılırsınız.

DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected